Evaluation of the lubricating effect of magnesium stearate and glyceryl behenate solid lipid nanoparticles in a direct compression process


Por: Martínez-Acevedo L., Zambrano-Zaragoza M.D.L.L., Vidal-Romero G., Mendoza-Elvira S., Quintanar-Guerrero D.

Publicada: 10 jul 2018
Categoría: Pharmaceutical science

Resumen:
The aim of this study was to develop solid lipid nanoparticles (SLN) and introduce them into a direct compression process to evaluate their lubricant properties. The study consisted of preparing glyceryl behenate SLN (Compritol (R) 888 ATO) by hot dispersion, and magnesium stearate SLN by a novel nanoprecipitation/ion exchange method. The ejection force was measured for nanosystems and raw materials in a formulation typically used for direct compression. The smallest particle sizes obtained were 456 nm for Compritol (R) 888 ATO and 330 nm for magnesium stearate. Results show that the NPs used as lubricants in a direct compression model formulation provided efficient lubrication by maintaining the lubricating properties of the system, thereby decreasing the amount of lubricant used compared to the raw material. The lubricating effect showed an increase of 15-30% for magnesium stearate and Compritol (R) 888 ATO, compared to the raw material at concentrations above 2%.

Filiaciones:
Martínez-Acevedo L.:
 Universidad Nacional Autónoma de México, Facultad de Estudios Superiores Cuautitlán, Laboratorio de Investigación y Posgrado en Tecnología Farmacéutica, Av. 1o de mayo s/n, Cuautitlán Izcalli, Estado de México, Mexico

 Universidad Nacional Autónoma de México, Facultad de Estudios Superiores Cuautitlán, Laboratorio de Investigación y Posgrado en Tecnología Farmacéutica, Av. 1o de mayo s/n, Cuautitlán Izcalli, Estado de México CP 54745, Mexico

Zambrano-Zaragoza M.D.L.L.:
 Universidad Nacional Autónoma de México, Facultad de Estudios Superiores Cuautitlán, Laboratorio de Procesos de Transformación y Tecnologías Emergentes en Alimentos, Km 2.5 Carretera Cuautitlán–Teoloyucan, Campo 4, San Sebastián Xhala, Cuautitlán Izcalli, Estado de México, Mexico

 Universidad Nacional Autónoma de México, Facultad de Estudios Superiores Cuautitlán, Laboratorio de Procesos de Transformación y Tecnologías Emergentes en Alimentos, Km 2.5 Carretera Cuautitlán–Teoloyucan, Campo 4, San Sebastián Xhala, Cuautitlán Izcalli, Estado de México CP 54714, Mexico

Vidal-Romero G.:
 Universidad Nacional Autónoma de México, Facultad de Estudios Superiores Cuautitlán, Laboratorio de Investigación y Posgrado en Tecnología Farmacéutica, Av. 1o de mayo s/n, Cuautitlán Izcalli, Estado de México, Mexico

 Universidad Nacional Autónoma de México, Facultad de Estudios Superiores Cuautitlán, Laboratorio de Investigación y Posgrado en Tecnología Farmacéutica, Av. 1o de mayo s/n, Cuautitlán Izcalli, Estado de México CP 54745, Mexico

Mendoza-Elvira S.:
 Universidad Nacional Autónoma de México, Facultad de Estudios Superiores Cuautitlán, Laboratorio de Virología, Facultad de Estudios Superiores Cuautitlán, Universidad Nacional Autónoma de México, Av. 1o de mayo s/n, Cuautitlán Izcalli, Estado de México, Mexico

 Universidad Nacional Autónoma de México, Facultad de Estudios Superiores Cuautitlán, Laboratorio de Virología, Facultad de Estudios Superiores Cuautitlán, Universidad Nacional Autónoma de México, Av. 1o de mayo s/n, Cuautitlán Izcalli, Estado de México CP 54745, Mexico

Quintanar-Guerrero D.:
 Universidad Nacional Autónoma de México, Facultad de Estudios Superiores Cuautitlán, Laboratorio de Investigación y Posgrado en Tecnología Farmacéutica, Av. 1o de mayo s/n, Cuautitlán Izcalli, Estado de México, Mexico

 Universidad Nacional Autónoma de México, Facultad de Estudios Superiores Cuautitlán, Laboratorio de Investigación y Posgrado en Tecnología Farmacéutica, Av. 1o de mayo s/n, Cuautitlán Izcalli, Estado de México CP 54745, Mexico
ISSN: 03785173
Editorial
Elsevier, PO BOX 211, 1000 AE AMSTERDAM, NETHERLANDS, Países Bajos
Tipo de documento: Article
Volumen: 545 Número: 1-2
Páginas: 170-175
WOS Id: 000433411000020
ID de PubMed: 29729408

MÉTRICAS