Evaluation of the lubricating effect of magnesium stearate and glyceryl behenate solid lipid nanoparticles in a direct compression process
Por:
Martínez-Acevedo L., Zambrano-Zaragoza M.D.L.L., Vidal-Romero G., Mendoza-Elvira S., Quintanar-Guerrero D.
Publicada:
10 jul 2018
Categoría:
Pharmaceutical science
Resumen:
The aim of this study was to develop solid lipid nanoparticles (SLN) and
introduce them into a direct compression process to evaluate their
lubricant properties. The study consisted of preparing glyceryl behenate
SLN (Compritol (R) 888 ATO) by hot dispersion, and magnesium stearate
SLN by a novel nanoprecipitation/ion exchange method. The ejection force
was measured for nanosystems and raw materials in a formulation
typically used for direct compression. The smallest particle sizes
obtained were 456 nm for Compritol (R) 888 ATO and 330 nm for magnesium
stearate. Results show that the NPs used as lubricants in a direct
compression model formulation provided efficient lubrication by
maintaining the lubricating properties of the system, thereby decreasing
the amount of lubricant used compared to the raw material. The
lubricating effect showed an increase of 15-30% for magnesium stearate
and Compritol (R) 888 ATO, compared to the raw material at
concentrations above 2%.
Filiaciones:
Martínez-Acevedo L.:
Universidad Nacional Autónoma de México, Facultad de Estudios Superiores Cuautitlán, Laboratorio de Investigación y Posgrado en Tecnología Farmacéutica, Av. 1o de mayo s/n, Cuautitlán Izcalli, Estado de México, Mexico
Universidad Nacional Autónoma de México, Facultad de Estudios Superiores Cuautitlán, Laboratorio de Investigación y Posgrado en Tecnología Farmacéutica, Av. 1o de mayo s/n, Cuautitlán Izcalli, Estado de México CP 54745, Mexico
Zambrano-Zaragoza M.D.L.L.:
Universidad Nacional Autónoma de México, Facultad de Estudios Superiores Cuautitlán, Laboratorio de Procesos de Transformación y Tecnologías Emergentes en Alimentos, Km 2.5 Carretera Cuautitlán–Teoloyucan, Campo 4, San Sebastián Xhala, Cuautitlán Izcalli, Estado de México, Mexico
Universidad Nacional Autónoma de México, Facultad de Estudios Superiores Cuautitlán, Laboratorio de Procesos de Transformación y Tecnologías Emergentes en Alimentos, Km 2.5 Carretera Cuautitlán–Teoloyucan, Campo 4, San Sebastián Xhala, Cuautitlán Izcalli, Estado de México CP 54714, Mexico
Vidal-Romero G.:
Universidad Nacional Autónoma de México, Facultad de Estudios Superiores Cuautitlán, Laboratorio de Investigación y Posgrado en Tecnología Farmacéutica, Av. 1o de mayo s/n, Cuautitlán Izcalli, Estado de México, Mexico
Universidad Nacional Autónoma de México, Facultad de Estudios Superiores Cuautitlán, Laboratorio de Investigación y Posgrado en Tecnología Farmacéutica, Av. 1o de mayo s/n, Cuautitlán Izcalli, Estado de México CP 54745, Mexico
Mendoza-Elvira S.:
Universidad Nacional Autónoma de México, Facultad de Estudios Superiores Cuautitlán, Laboratorio de Virología, Facultad de Estudios Superiores Cuautitlán, Universidad Nacional Autónoma de México, Av. 1o de mayo s/n, Cuautitlán Izcalli, Estado de México, Mexico
Universidad Nacional Autónoma de México, Facultad de Estudios Superiores Cuautitlán, Laboratorio de Virología, Facultad de Estudios Superiores Cuautitlán, Universidad Nacional Autónoma de México, Av. 1o de mayo s/n, Cuautitlán Izcalli, Estado de México CP 54745, Mexico
Quintanar-Guerrero D.:
Universidad Nacional Autónoma de México, Facultad de Estudios Superiores Cuautitlán, Laboratorio de Investigación y Posgrado en Tecnología Farmacéutica, Av. 1o de mayo s/n, Cuautitlán Izcalli, Estado de México, Mexico
Universidad Nacional Autónoma de México, Facultad de Estudios Superiores Cuautitlán, Laboratorio de Investigación y Posgrado en Tecnología Farmacéutica, Av. 1o de mayo s/n, Cuautitlán Izcalli, Estado de México CP 54745, Mexico
|