Draft genomes of four Kluyveromyces marxianus isolates retrieved from the elaboration process of henequen (Agave fourcroydes) mezcal
Por:
Lozano-Aguirre L., Avitia M., Lappe-Oliveras P., Licona-Cassani C., Cevallos M.A., Le Borgne S.
Publicada:
1 ene 2024
Ahead of Print:
1 ene 2024
Resumen:
We report the draft genomes of four Kluyveromyces marxianus isolates obtained from the elaboration process of henequen (Agave fourcroydes) mezcal, a Mexican alcoholic beverage. The average nucleotide identity analysis revealed that isolates derived from agave plants are distinct from those from other environments, including agave fermentations. © 2024 American Society for Microbiology. All rights reserved.
Filiaciones:
Lozano-Aguirre L.:
Unidad de Análisis Bioinformáticos, Centro de Ciencias Genómicas, Universidad Nacional Autónoma de México, Cuernavaca, Mexico
Avitia M.:
Laboratorio Nacional de Ciencias de la Sostenibilidad (LANCIS), Instituto de Ecología, Universidad Nacional Autónoma de México, Ciudad de México, Mexico
Lappe-Oliveras P.:
Laboratorio de Micromicetos, Instituto de Biología, Universidad Nacional Autónoma de México, Ciudad de México, Mexico
Licona-Cassani C.:
Laboratorio de Genómica Industrial, Escuela de Ingeniería y Ciencias, Tecnológico de Monterrey, Monterrey, Mexico
Cevallos M.A.:
Programa de Genómica Evolutiva, Centro de Ciencias Genómicas, Universidad Nacional Autónoma de México, Cuernavaca, Mexico
Le Borgne S.:
Departamento de Procesos y Tecnología, Universidad Autónoma Metropolitana-Unidad Cuajimalpa, Ciudad de México, Mexico
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