Draft genomes of four Kluyveromyces marxianus isolates retrieved from the elaboration process of henequen (Agave fourcroydes) mezcal


Por: Lozano-Aguirre L., Avitia M., Lappe-Oliveras P., Licona-Cassani C., Cevallos M.A., Le Borgne S.

Publicada: 1 ene 2024 Ahead of Print: 1 ene 2024
Resumen:
We report the draft genomes of four Kluyveromyces marxianus isolates obtained from the elaboration process of henequen (Agave fourcroydes) mezcal, a Mexican alcoholic beverage. The average nucleotide identity analysis revealed that isolates derived from agave plants are distinct from those from other environments, including agave fermentations. © 2024 American Society for Microbiology. All rights reserved.

Filiaciones:
Lozano-Aguirre L.:
 Unidad de Análisis Bioinformáticos, Centro de Ciencias Genómicas, Universidad Nacional Autónoma de México, Cuernavaca, Mexico

Avitia M.:
 Laboratorio Nacional de Ciencias de la Sostenibilidad (LANCIS), Instituto de Ecología, Universidad Nacional Autónoma de México, Ciudad de México, Mexico

Lappe-Oliveras P.:
 Laboratorio de Micromicetos, Instituto de Biología, Universidad Nacional Autónoma de México, Ciudad de México, Mexico

Licona-Cassani C.:
 Laboratorio de Genómica Industrial, Escuela de Ingeniería y Ciencias, Tecnológico de Monterrey, Monterrey, Mexico

Cevallos M.A.:
 Programa de Genómica Evolutiva, Centro de Ciencias Genómicas, Universidad Nacional Autónoma de México, Cuernavaca, Mexico

Le Borgne S.:
 Departamento de Procesos y Tecnología, Universidad Autónoma Metropolitana-Unidad Cuajimalpa, Ciudad de México, Mexico
ISSN: 2576098X
Editorial
American Society for Microbiology, 1752 N ST NW, WASHINGTON, DC 20036-2904 USA, Estados Unidos America
Tipo de documento: Article
Volumen: 13 Número: 3
Páginas:
WOS Id: 001155091800005
ID de PubMed: 38294215
imagen gold, All Open Access; Gold Open Access