The Vibrio parahaemolyticus subunit toxin PirBvp recognizes glycoproteins on the epithelium of the Penaeus vannamei hepatopancreas
Por:
De los Santos M.V., Sánchez-Salgado J.L., Pereyra, Ali, Zenteno, Edgar, Vibanco-Perez, Norberto, Ramos-Clamont Montfort, Gabriela, Soto-Rodriguez, Sonia A.
Publicada:
1 ene 2022
Resumen:
Vibrio parahaemolyticus toxin PirABvp is the major virulence factor exotoxin that contributes to the disruption of the hepatopancreatic epithelium in acute hepatopancreatic necrosis disease in shrimp. The PirBvp subunit is a lectin that recognizes amino sugars; however, its potential role in recognition of the hepatopancreas has not been identified. In the present work, we identified the cellular receptor for PirBvp in the shrimp hepatopancreas. A ligand blot assay of hepatopancreas lysate showed that the PirBvp subunit recognizes two glycoprotein bands of 60 and 70 kDa (Gc60 and Gc70). The hepatopancreas lysate was fractionated by anion-exchange chromatography, and the three main fractions obtained contained the recognized Gc60 and Gc70 protein bands. LC-MS/MS indicated that beta-hexosaminidases subunit beta and mucin-like 5 AC corresponded to the 60 and 70 kDa bands, respectively, which seem to be expressed in the epithelial cells of the hepatopancreas. Endoglycosidase treatment of hepatopancreas lysate with the O-glycosidase from Enterococcus faecalis, inhibits the binding of PirBvp. Altogether, these results suggest the relevance of the interaction of PirBvp with the hepatopancreas in the pathogenesis of acute hepatopancreatic necrosis disease in shrimp. © 2021
Filiaciones:
De los Santos M.V.:
Laboratorio de Investigación en Biología Molecular e Inmunología, Unidad Académica de Ciencias Químico Biológicas y Farmacéuticas, Universidad Autónoma de Nayarit, Ciudad de la Cultura, Tepic, Nayarit 63190, Mexico
Laboratorio de Bacteriología, Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo, A.C, Unidad de Acuacultura y Manejo Ambiental, Av. Sábalo-Cerritos S/N A.P. 711, Mazatlán, Sinaloa 82112, Mexico
Sánchez-Salgado J.L.:
Departamento de Bioquímica, Facultad de Medicina, Universidad Nacional Autónoma de México, CDMX, Mexico
Pereyra, Ali:
Departamento de Bioquímica, Facultad de Medicina, Universidad Nacional Autónoma de México, CDMX, Mexico
Univ Nacl Autonoma Mexico, Fac Med, Dept Bioquim, Cdmx, Mexico
Zenteno, Edgar:
Departamento de Bioquímica, Facultad de Medicina, Universidad Nacional Autónoma de México, CDMX, Mexico
Univ Nacl Autonoma Mexico, Fac Med, Dept Bioquim, Cdmx, Mexico
Vibanco-Perez, Norberto:
Laboratorio de Investigación en Biología Molecular e Inmunología, Unidad Académica de Ciencias Químico Biológicas y Farmacéuticas, Universidad Autónoma de Nayarit, Ciudad de la Cultura, Tepic, Nayarit 63190, Mexico
Univ Autonoma Nayarit, Unidad Acad Ciencias Quim Biol & Farmaceut, Lab Invest Biol Mol & Immunol, Tepic 63190, Nayarit, Mexico
Ramos-Clamont Montfort, Gabriela:
Laboratorio de Función y Funcionalidad de Proteínas, Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo, A. C., Carretera Gustavo Enrique Astiazarán Rosas No. 46, A.P. 1735, Hermosillo, Sonora 83304, Mexico
Ctr Invest Alimentac & Desarrollo AC, Lab Func & Funcionalidad Prot, Carretera Gustavo Enrique Astiazaran Rosas 46, Hermosillo 83304, Sonora, Mexico
Soto-Rodriguez, Sonia A.:
Laboratorio de Bacteriología, Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo, A.C, Unidad de Acuacultura y Manejo Ambiental, Av. Sábalo-Cerritos S/N A.P. 711, Mazatlán, Sinaloa 82112, Mexico
Ctr Invest Alimentac & Desarrollo AC, Unidad Acuacultura & Manejo Ambiental, Lab Bacteriol, Av Sabalo Cerritos S-N AP 711, Mazatlan 82112, Sinaloa, Mexico
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