Consumption of soybean or olive oil at recommended concentrations increased the intestinal microbiota diversity and insulin sensitivity and prevented fatty liver compared to the effects of coconut oil


Por: Lopez-Salazar, Valeria, Tapia M.S., Tobon-Cornejo, Sandra, Diaz, Daniel, Aleman-Escondrillas, Gabriela, Granados-Portillo, Omar, Noriega, Lilia, Tovar, Armando R., Torres, Nimbe

Publicada: 1 ago 2021
Resumen:
Diets rich in mono or polyunsaturated fats have been associated with a healthy phenotype, but there is controversial evidence about coconut oil (CO), which is rich in saturated medium-chain fatty acids. Therefore, the purpose of the present work was to study whether different types of oils rich in polyun-saturated (soybean oil, SO), monounsaturated (olive oil, OO), or saturated fatty acids (coconut oil, CO) can regulate the gut microbiota, insulin sensitivity, inflammation, mitochondrial function in wild type and PPAR alpha KO mice. The group that received SO showed the highest microbial diversity, increase in Akkermansia muciniphila, high insulin sensitivity and low grade inflammation, The OO group showed similar insulin sensitivity and insulin signaling than SO, increase in Bifidobacterium, increase in fatty acid oxidation and low grade inflammation. The CO consumption led to the lowest bacterial diversity, a 9-fold increase in the LPS concentration leading to metabolic endotoxemia, hepatic steatosis, increased lipogenesis, highest LDL-cholesterol concentra-tion and the lowest respiratory capacity and fatty acid oxidation in the mitochondria. The absence of PPAR alpha decreased alpha diversity and increased LPS concentration particularly in the CO group, and increased insulin sensitivity in the groups fed SO or OO. These results indicate that consuming mono or polyunsaturated fatty acids produced health benefits at the recommended intake but a high concentration of oils (three times the recommended oil intake in rodents) significantly decreased the microbial alpha-diversity independent of the type of oil. (C) 2021 Elsevier Inc. All rights reserved.

Filiaciones:
Lopez-Salazar, Valeria:
 Institute for Diabetes and Cancer IDC Helmholtz CenterMunich, Germany

 Departamento de Fisiología de la Nutrición, Instituto Nacional de Ciencias Médicas y Nutrición Salvador Zubirán, Ciudad de México, CP 14080, Mexico

 IDC Helmholtz Ctr, Inst Diabet & Canc, Munich, Germany

 Inst Nacl Ciencias Med & Nutr Salvador Zubiran, Dept Fisiol Nutr, Vasco Quiroga 15,Col Belisario Dominguez Secc XVI, Ciudad De Mexico 14080, Mexico

Tapia M.S.:
 Departamento de Fisiología de la Nutrición, Instituto Nacional de Ciencias Médicas y Nutrición Salvador Zubirán, Ciudad de México, CP 14080, Mexico

Tobon-Cornejo, Sandra:
 Departamento de Fisiología de la Nutrición, Instituto Nacional de Ciencias Médicas y Nutrición Salvador Zubirán, Ciudad de México, CP 14080, Mexico

 Inst Nacl Ciencias Med & Nutr Salvador Zubiran, Dept Fisiol Nutr, Vasco Quiroga 15,Col Belisario Dominguez Secc XVI, Ciudad De Mexico 14080, Mexico

Diaz, Daniel:
 Centro de Ciencias de la Complejidad, Universidad Nacional Autónoma de México, Mexico

 Univ Nacl Autonoma Mexico, Ctr Ciencias Complej, Mexico City, DF, Mexico

Aleman-Escondrillas, Gabriela:
 Departamento de Fisiología de la Nutrición, Instituto Nacional de Ciencias Médicas y Nutrición Salvador Zubirán, Ciudad de México, CP 14080, Mexico

 Inst Nacl Ciencias Med & Nutr Salvador Zubiran, Dept Fisiol Nutr, Vasco Quiroga 15,Col Belisario Dominguez Secc XVI, Ciudad De Mexico 14080, Mexico

Granados-Portillo, Omar:
 Departamento de Fisiología de la Nutrición, Instituto Nacional de Ciencias Médicas y Nutrición Salvador Zubirán, Ciudad de México, CP 14080, Mexico

 Inst Nacl Ciencias Med & Nutr Salvador Zubiran, Dept Fisiol Nutr, Vasco Quiroga 15,Col Belisario Dominguez Secc XVI, Ciudad De Mexico 14080, Mexico

Noriega, Lilia:
 Departamento de Fisiología de la Nutrición, Instituto Nacional de Ciencias Médicas y Nutrición Salvador Zubirán, Ciudad de México, CP 14080, Mexico

 Inst Nacl Ciencias Med & Nutr Salvador Zubiran, Dept Fisiol Nutr, Vasco Quiroga 15,Col Belisario Dominguez Secc XVI, Ciudad De Mexico 14080, Mexico

Tovar, Armando R.:
 Departamento de Fisiología de la Nutrición, Instituto Nacional de Ciencias Médicas y Nutrición Salvador Zubirán, Ciudad de México, CP 14080, Mexico

 Inst Nacl Ciencias Med & Nutr Salvador Zubiran, Dept Fisiol Nutr, Vasco Quiroga 15,Col Belisario Dominguez Secc XVI, Ciudad De Mexico 14080, Mexico

Torres, Nimbe:
 Departamento de Fisiología de la Nutrición, Instituto Nacional de Ciencias Médicas y Nutrición Salvador Zubirán, Ciudad de México, CP 14080, Mexico

 Inst Nacl Ciencias Med & Nutr Salvador Zubiran, Dept Fisiol Nutr, Vasco Quiroga 15,Col Belisario Dominguez Secc XVI, Ciudad De Mexico 14080, Mexico
ISSN: 09552863





JOURNAL OF NUTRITIONAL BIOCHEMISTRY
Editorial
ELSEVIER SCIENCE INC, 360 PARK AVE SOUTH, NEW YORK, NY 10010-1710 USA, Estados Unidos America
Tipo de documento: Article
Volumen: 94 Número:
Páginas:
WOS Id: 000659494000001
ID de PubMed: 33915261