Consumption of soybean or olive oil at recommended concentrations increased the intestinal microbiota diversity and insulin sensitivity and prevented fatty liver compared to the effects of coconut oil
Por:
Lopez-Salazar, Valeria, Tapia M.S., Tobon-Cornejo, Sandra, Diaz, Daniel, Aleman-Escondrillas, Gabriela, Granados-Portillo, Omar, Noriega, Lilia, Tovar, Armando R., Torres, Nimbe
Publicada:
1 ago 2021
Resumen:
Diets rich in mono or polyunsaturated fats have been associated with a
healthy phenotype, but there is controversial evidence about coconut oil
(CO), which is rich in saturated medium-chain fatty acids. Therefore,
the purpose of the present work was to study whether different types of
oils rich in polyun-saturated (soybean oil, SO), monounsaturated (olive
oil, OO), or saturated fatty acids (coconut oil, CO) can regulate the
gut microbiota, insulin sensitivity, inflammation, mitochondrial
function in wild type and PPAR alpha KO mice. The group that received SO
showed the highest microbial diversity, increase in Akkermansia
muciniphila, high insulin sensitivity and low grade inflammation, The OO
group showed similar insulin sensitivity and insulin signaling than SO,
increase in Bifidobacterium, increase in fatty acid oxidation and low
grade inflammation. The CO consumption led to the lowest bacterial
diversity, a 9-fold increase in the LPS concentration leading to
metabolic endotoxemia, hepatic steatosis, increased lipogenesis, highest
LDL-cholesterol concentra-tion and the lowest respiratory capacity and
fatty acid oxidation in the mitochondria. The absence of PPAR alpha
decreased alpha diversity and increased LPS concentration particularly
in the CO group, and increased insulin sensitivity in the groups fed SO
or OO. These results indicate that consuming mono or polyunsaturated
fatty acids produced health benefits at the recommended intake but a
high concentration of oils (three times the recommended oil intake in
rodents) significantly decreased the microbial alpha-diversity
independent of the type of oil. (C) 2021 Elsevier Inc. All rights
reserved.
Filiaciones:
Lopez-Salazar, Valeria:
Institute for Diabetes and Cancer IDC Helmholtz CenterMunich, Germany
Departamento de Fisiología de la Nutrición, Instituto Nacional de Ciencias Médicas y Nutrición Salvador Zubirán, Ciudad de México, CP 14080, Mexico
IDC Helmholtz Ctr, Inst Diabet & Canc, Munich, Germany
Inst Nacl Ciencias Med & Nutr Salvador Zubiran, Dept Fisiol Nutr, Vasco Quiroga 15,Col Belisario Dominguez Secc XVI, Ciudad De Mexico 14080, Mexico
Tapia M.S.:
Departamento de Fisiología de la Nutrición, Instituto Nacional de Ciencias Médicas y Nutrición Salvador Zubirán, Ciudad de México, CP 14080, Mexico
Tobon-Cornejo, Sandra:
Departamento de Fisiología de la Nutrición, Instituto Nacional de Ciencias Médicas y Nutrición Salvador Zubirán, Ciudad de México, CP 14080, Mexico
Inst Nacl Ciencias Med & Nutr Salvador Zubiran, Dept Fisiol Nutr, Vasco Quiroga 15,Col Belisario Dominguez Secc XVI, Ciudad De Mexico 14080, Mexico
Diaz, Daniel:
Centro de Ciencias de la Complejidad, Universidad Nacional Autónoma de México, Mexico
Univ Nacl Autonoma Mexico, Ctr Ciencias Complej, Mexico City, DF, Mexico
Aleman-Escondrillas, Gabriela:
Departamento de Fisiología de la Nutrición, Instituto Nacional de Ciencias Médicas y Nutrición Salvador Zubirán, Ciudad de México, CP 14080, Mexico
Inst Nacl Ciencias Med & Nutr Salvador Zubiran, Dept Fisiol Nutr, Vasco Quiroga 15,Col Belisario Dominguez Secc XVI, Ciudad De Mexico 14080, Mexico
Granados-Portillo, Omar:
Departamento de Fisiología de la Nutrición, Instituto Nacional de Ciencias Médicas y Nutrición Salvador Zubirán, Ciudad de México, CP 14080, Mexico
Inst Nacl Ciencias Med & Nutr Salvador Zubiran, Dept Fisiol Nutr, Vasco Quiroga 15,Col Belisario Dominguez Secc XVI, Ciudad De Mexico 14080, Mexico
Noriega, Lilia:
Departamento de Fisiología de la Nutrición, Instituto Nacional de Ciencias Médicas y Nutrición Salvador Zubirán, Ciudad de México, CP 14080, Mexico
Inst Nacl Ciencias Med & Nutr Salvador Zubiran, Dept Fisiol Nutr, Vasco Quiroga 15,Col Belisario Dominguez Secc XVI, Ciudad De Mexico 14080, Mexico
Tovar, Armando R.:
Departamento de Fisiología de la Nutrición, Instituto Nacional de Ciencias Médicas y Nutrición Salvador Zubirán, Ciudad de México, CP 14080, Mexico
Inst Nacl Ciencias Med & Nutr Salvador Zubiran, Dept Fisiol Nutr, Vasco Quiroga 15,Col Belisario Dominguez Secc XVI, Ciudad De Mexico 14080, Mexico
Torres, Nimbe:
Departamento de Fisiología de la Nutrición, Instituto Nacional de Ciencias Médicas y Nutrición Salvador Zubirán, Ciudad de México, CP 14080, Mexico
Inst Nacl Ciencias Med & Nutr Salvador Zubiran, Dept Fisiol Nutr, Vasco Quiroga 15,Col Belisario Dominguez Secc XVI, Ciudad De Mexico 14080, Mexico
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