Food-grade titanium dioxide (E171) induces anxiety, adenomas in colon and goblet cells hyperplasia in a regular diet model and microvesicular steatosis in a high fat diet model


Por: Medina-Reyes E.I., Delgado-Buenrostro N.L., Díaz-Urbina D., Rodríguez-Ibarra C., Déciga-Alcaraz A., González M.I., Reyes J.L., Villamar-Duque T.E., Flores-Sánchez M.L., Hernández-Pando R., Mancilla-Díaz J.M., Chirino Y.I., Pedraza-Chaverri J.

Publicada: 1 ene 2020
Resumen:
Food-grade titanium dioxide (E171) is a white additive widely used in solid and liquid food products. There is still debate about E171 toxic effects after oral consumption since this additive is deposited in colon, liver, spleen, testis and brain. The consumption of E171 commonly occurs with Western diets that are characterized by a high fat content. Thus, E171 could worsen adverse effects associated with a high fat diet (HFD) such as anxiety, colon diseases and testicular damage. We aimed to evaluate the effects of E171 on anxiety-like behavior, colon, liver and testis and to analyze if the administration of a HFD could exacerbate adverse effects. E171 was administered at ~5 mg/kgbw by drinking water for 16 weeks and mice were fed with a Regular Diet or a HFD. E171 promoted anxiety, induced adenomas in colon, goblet cells hypertrophy and hyperplasia and mucins overexpression, but had no toxic effects on testicular tissue or spermatozoa in regular diet fed-mice. Additionally, E171 promoted microvesicular steatosis in liver in HFD fed-mice and the only HFD administration decreased the spermatozoa concentration and motility. In conclusion, E171 administration increases the number of adenomas in colon, induces hypertrophy and hyperplasia in goblet cells and microvesicular steatosis. © 2020 Elsevier Ltd

Filiaciones:
Medina-Reyes E.I.:
 Departamento de Biología, Facultad de Química, Universidad Nacional Autónoma de México. Ciudad Universitaria, Coyoacán, Ciudad de México CP 04510, Mexico

Delgado-Buenrostro N.L.:
 Unidad de Biomedicina, Facultad de Estudios Superiores Iztacala, Universidad Nacional Autónoma de México, Av. de los Barrios No. 1, Tlalnepantla de Baz, Estado de México CP 54090, Mexico

Díaz-Urbina D.:
 Laboratorio de Neurobiología de la Alimentación. Facultad de Estudios Superiores Iztacala, Universidad Nacional Autónoma de México, Av. de los Barrios No. 1, Tlalnepantla de Baz, Estado de México CP 54090, Mexico

Rodríguez-Ibarra C.:
 Unidad de Biomedicina, Facultad de Estudios Superiores Iztacala, Universidad Nacional Autónoma de México, Av. de los Barrios No. 1, Tlalnepantla de Baz, Estado de México CP 54090, Mexico

Déciga-Alcaraz A.:
 Unidad de Biomedicina, Facultad de Estudios Superiores Iztacala, Universidad Nacional Autónoma de México, Av. de los Barrios No. 1, Tlalnepantla de Baz, Estado de México CP 54090, Mexico

González M.I.:
 Unidad de Biomedicina, Facultad de Estudios Superiores Iztacala, Universidad Nacional Autónoma de México, Av. de los Barrios No. 1, Tlalnepantla de Baz, Estado de México CP 54090, Mexico

Reyes J.L.:
 Unidad de Biomedicina, Facultad de Estudios Superiores Iztacala, Universidad Nacional Autónoma de México, Av. de los Barrios No. 1, Tlalnepantla de Baz, Estado de México CP 54090, Mexico

Villamar-Duque T.E.:
 Bioterio de la Facultad de Estudios Superiores Iztacala, Universidad Nacional Autónoma de México, Av. de los Barrios No. 1, Tlalnepantla de Baz, Estado de México CP 54090, Mexico

Flores-Sánchez M.L.:
 Bioterio de la Facultad de Estudios Superiores Iztacala, Universidad Nacional Autónoma de México, Av. de los Barrios No. 1, Tlalnepantla de Baz, Estado de México CP 54090, Mexico

Hernández-Pando R.:
 Sección de Patología Experimental, Instituto Nacional de Ciencias Médicas y Nutrición Salvador Zubirán, Vasco de Quiroga 15, Tlalpan, Ciudad de México CP 14000, Mexico

Mancilla-Díaz J.M.:
 Laboratorio de Neurobiología de la Alimentación. Facultad de Estudios Superiores Iztacala, Universidad Nacional Autónoma de México, Av. de los Barrios No. 1, Tlalnepantla de Baz, Estado de México CP 54090, Mexico

Chirino Y.I.:
 Unidad de Biomedicina, Facultad de Estudios Superiores Iztacala, Universidad Nacional Autónoma de México, Av. de los Barrios No. 1, Tlalnepantla de Baz, Estado de México CP 54090, Mexico

Pedraza-Chaverri J.:
 Departamento de Biología, Facultad de Química, Universidad Nacional Autónoma de México. Ciudad Universitaria, Coyoacán, Ciudad de México CP 04510, Mexico
ISSN: 02786915
Editorial
Elsevier Ltd, THE BOULEVARD, LANGFORD LANE, KIDLINGTON, OXFORD OX5 1GB, ENGLAND, Reino Unido
Tipo de documento: Article
Volumen: 146 Número:
Páginas:
WOS Id: 000604138100014
ID de PubMed: 33038453