Effect of Oral ?3-Polyunsaturated Fatty Acids as a Complement Management to Control Fistula Output and Inflammation in Patients With Digestive Fistula
Por:
Martínez-Ordaz J.L., Boscó-Gárate I., Cérbulo-Vázquez A., Arriaga-Pizano L., Wong-Baeza I., Sánchez-Fernandez P., López-Macías C., Isibasi A., Ferat-Osorio E.
Publicada:
1 ene 2017
Resumen:
Background: The presence of digestive fistula involves chronic inflammation and fibrosis. It has been reported that ?3-polyunsaturated fatty acids stimulate the resolution of inflammation. Aim: Determine if the administration of oral ?3 reduces fistula output and the time required for fistula closure. Methods: Forty-nine patients with postoperative fistula were randomly divided in two groups: 26 received conventional treatment and 23 received the conventional treatment supplemented with ?3 (540 mg eicosapentaenoic acid and 360 mg docosahexaenoic acid) for 35 days. Patients were monitored daily for fistula output and spontaneous closure. Additionally, serum pro-inflammatory cytokines and C-reactive protein were quantified in four patients with conventional and in seven patients with ?3 treatment. Results: Patients with ?3 had significantly decreased fistula output from days 2 to 27, compared to control (p < 0.05). Spontaneous fistula closure was achieved in 15 patients (65%) in the ?3 group and in 14 (54%) in the control group. ?3-polyunsaturated fatty intake also decreased the serum concentrations of interleukin-6 and C-reactive protein (p < 0.05). Conclusions: Our results suggest that ?3 supplementation to conventional medical treatment decreases fistula output and reduces inflammation (interleukin-6 and C-reactive protein), and these effects may increase the efficiency of conventional medical treatment. © 2016, The Society for Surgery of the Alimentary Tract.
Filiaciones:
Martínez-Ordaz J.L.:
Servicio de Gastrocirugía, UMAE Hospital de Especialidades del Centro Médico Nacional Siglo XXI, Instituto Mexicano del Seguro Social (IMSS), Ciudad de México, Mexico
Boscó-Gárate I.:
Unidad de Investigación Médica en Inmunoquímica, UMAE Hospital de Especialidades del Centro Médico Nacional Siglo XXI, Instituto Mexicano del Seguro Social (IMSS), Avenida Cuauhtémoc 330, Colonia Doctores, Ciudad de México, CP 06720, Mexico
Cérbulo-Vázquez A.:
División de Enseñanza e Investigación, Hospital de la Mujer, Ciudad de México, Mexico
Arriaga-Pizano L.:
Unidad de Investigación Médica en Inmunoquímica, UMAE Hospital de Especialidades del Centro Médico Nacional Siglo XXI, Instituto Mexicano del Seguro Social (IMSS), Avenida Cuauhtémoc 330, Colonia Doctores, Ciudad de México, CP 06720, Mexico
Wong-Baeza I.:
Departamento de Inmunología, Escuela Nacional de Ciencias Biológicas, Instituto Politécnico Nacional, Ciudad de México, Mexico
Sánchez-Fernandez P.:
Servicio de Gastrocirugía, UMAE Hospital de Especialidades del Centro Médico Nacional Siglo XXI, Instituto Mexicano del Seguro Social (IMSS), Ciudad de México, Mexico
López-Macías C.:
Unidad de Investigación Médica en Inmunoquímica, UMAE Hospital de Especialidades del Centro Médico Nacional Siglo XXI, Instituto Mexicano del Seguro Social (IMSS), Avenida Cuauhtémoc 330, Colonia Doctores, Ciudad de México, CP 06720, Mexico
Isibasi A.:
Unidad de Investigación Médica en Inmunoquímica, UMAE Hospital de Especialidades del Centro Médico Nacional Siglo XXI, Instituto Mexicano del Seguro Social (IMSS), Avenida Cuauhtémoc 330, Colonia Doctores, Ciudad de México, CP 06720, Mexico
Ferat-Osorio E.:
Servicio de Gastrocirugía, UMAE Hospital de Especialidades del Centro Médico Nacional Siglo XXI, Instituto Mexicano del Seguro Social (IMSS), Ciudad de México, Mexico
Unidad de Investigación Médica en Inmunoquímica, UMAE Hospital de Especialidades del Centro Médico Nacional Siglo XXI, Instituto Mexicano del Seguro Social (IMSS), Avenida Cuauhtémoc 330, Colonia Doctores, Ciudad de México, CP 06720, Mexico
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