A front-of-pack labelling system for food and beverages for Mexico: a strategy of healthy decision-making


Por: Kaufer-Horwitz M., Tolentino-Mayo L., Jáuregui A., Sánchez-Bazán K., Bourges H., Martínez S., Perichart O., Rojas-Russell M., Moreno L., Hunot C., Nava E., Ríos-Cortázar V., Palos-Lucio G., González L., González-de Cossio T., Pérez M., Aburto V.H.B., González A., Apolinar E., Pale L.E., Colín E., Barriguete A., López O., López S., Aguilar-Salinas C.A., Hernández-ávila M., Martínez-Duncker D., de León F., Kershenobich D., Rivera J., Barquera S.

Publicada: 1 jul 2018
Categoría: Public health, environmental and occupational health

Resumen:
The Mexican Ministry of Health requested the National Institute of Public Health to constitute a group of independent, free of conflict-of-interest academic experts on front-of-pack labelling (FOP). This group was instructed to created a positioning paper to contribute to the development of a FOP system for industrialized products that offers useful information for purchase decision making.This position paper uses the best available scientific evidence, and recommendations from experts of international organizations.The FOP proposal focuses on the contents of energy, nutrients, ingredients and components that if consumed in excess on the diet, can be harmful to people's health, such as added sugars, sodium, total fat, saturated fat and energy.The academic expert group recommends the implementation of a FOP that provides an easy way to quickly assess the quality of a product. It is essential that this FOP provides direct, simple, visible and easily understandable information.

Filiaciones:
Kaufer-Horwitz M.:
 Instituto Nacional de Ciencias Médicas y Nutrición Salvador Zubirán, Ciudad de México, Mexico

Tolentino-Mayo L.:
 Instituto Nacional de Salud Pública, Morelos, Mexico

Jáuregui A.:
 Instituto Nacional de Salud Pública, Morelos, Mexico

Sánchez-Bazán K.:
 Instituto Nacional de Salud Pública, Morelos, Mexico

Bourges H.:
 Instituto Nacional de Ciencias Médicas y Nutrición Salvador Zubirán, Ciudad de México, Mexico

Martínez S.:
 Instituto Nacional de Ciencias Médicas y Nutrición Salvador Zubirán, Ciudad de México, Mexico

Perichart O.:
 Instituto Nacional de Perinatología, Ciudad de México, Mexico

Rojas-Russell M.:
 Universidad Nacional Autónoma de México, Ciudad de México, Mexico

Moreno L.:
 Universidad Nacional Autónoma de México, Ciudad de México, Mexico

Hunot C.:
 Universidad de Guadalajara, Guadalajara, Mexico

Nava E.:
 Colegio Mexicano de Nutriólogos AC, Ciudad de México, Mexico

Ríos-Cortázar V.:
 Universidad Autónoma Metropolitana, Unidad Xochimilco, Ciudad de México, Mexico

Palos-Lucio G.:
 Universidad Autónoma de San Luis Potosí, San Luis Potosí, Mexico

González L.:
 Universidad Autónoma de Aguascalientes, Aguascalientes, Mexico

González-de Cossio T.:
 Universidad Iberoamericana, Ciudad de México, Mexico

Pérez M.:
 Instituto Mexicano del Seguro Social, Ciudad de México, Mexico

Aburto V.H.B.:
 Instituto Mexicano del Seguro Social, Ciudad de México, Mexico

González A.:
 Hospital General de Mexico, Ciudad de Mexico, Mexico

Apolinar E.:
 Hospital Regional de Alta Especialidad Del Bajío, León, Guanajuato, Mexico

Pale L.E.:
 Escuela de Dietética y Nutrición, Instituto de Seguridad y Servicios Sociales de los Trabajadores del Estado, Ciudad de México, Mexico

Colín E.:
 Conacyt, Instituto Nacional de Cardiología Ignacio Chávez, Ciudad de México, Mexico

Barriguete A.:
 Instituto Nacional de Ciencias Médicas y Nutrición Salvador Zubirán, Ciudad de México, Mexico

López O.:
 Universidad Autónoma Metropolitana, Unidad Xochimilco, Ciudad de México, Mexico

López S.:
 Universidad Autónoma Metropolitana, Unidad Xochimilco, Ciudad de México, Mexico

Aguilar-Salinas C.A.:
 Instituto Nacional de Ciencias Médicas y Nutrición Salvador Zubirán, Ciudad de México, Mexico

Hernández-ávila M.:
 Universidad de Guadalajara, Guadalajara, Mexico

Martínez-Duncker D.:
 Universidad Autónoma del Estado de Morelos, Morelos, Mexico

de León F.:
 Universidad Autónoma Metropolitana, Unidad Xochimilco, Ciudad de México, Mexico

Kershenobich D.:
 Instituto Nacional de Ciencias Médicas y Nutrición Salvador Zubirán, Ciudad de México, Mexico

Rivera J.:
 Instituto Nacional de Salud Pública, Morelos, Mexico

Barquera S.:
 Instituto Nacional de Salud Pública, Morelos, Mexico
ISSN: 00363634
Editorial
INST NACIONAL SALUD PUBLICA, AV UNIVERSIDAD 655, COL SANTA MARIA AHUACATITLAN, CUERNAVACA 62508, MORELOS, MEXICO, México
Tipo de documento: Article
Volumen: 60 Número: 4
Páginas: 479-486
WOS Id: 000442199300024
ID de PubMed: 30137950